Kuva: Dorit Salutskij

Kuva: Dorit Salutskij

Ossi Paloneva on itseoppinut huippukokki, ruoka-alan yrittäjä ja ekologisen ruoanlaiton pioneeri. Työssään Ossi keskittyy tulevaisuuden raaka-aineisiin ja fiksuihin ruokaratkaisuihin. Ruoka-ala elää murrosta; vegaani- hyönteis-, luomu-, villi- sekä hävikkiruoka tulevat ryminällä. Ossi työskentelee näiden kaikkien teemojen parissa, tärkeimpänä Suomen luonto ja villiruoka. Ossi oli mukana perustamassa Suomen ensimmäistä hävikkiruokaravintolaa.

“Syöminen on poliittisinta, mitä ihminen tekee arjessaan. Kokit, elintarviketalot ja huippuravintolat toimivat ruokakulttuurin suunnannäyttäjinä. Kokin välittämisen ei tule rajoittua yhden lautasen reunaan.”

Freelance-kokkaamisen lisäksi Ossi puhuu, kouluttaa ja ideoi ruokaa. VILLD -villiruokanettisarjan lisäksi Ossi on toteuttanut ruokapoliittisen Ruokakupla -podcastsarjan.

Suomen monipuolisin ruohonjuuritason osaaminen kaikilta ekologisen kokkaamisen osa-alueilta yhdistettynä laajaan ymmärrykseen koko ruokaketjun toiminnasta sekä vilpittömään haluun kehittää suomalaista ruokakulttuuria kestävämpään, ekologisempaan ja eettisempään suuntaan, tarjoaa vankan pohjan osallistua ja vauhdittaa ruokaan liittyviä projekteja sekä hankkeita. Puhujana Ossi sukkuloi sujuvasti käytännön esimerkkien ja ruokapolitiikan välillä, tarjoten rautalankaa, konkreettisia ratkaisuja, elintarvikeinnovaatioita sekä näköaloja syömisen tulevaisuuteen.

Suomalaisen luonnon tuotteistaminen on tärkeä ja haastava prosessi, johon tarvitaan toimialat ylittävää keskustelua ja yhteistyötä.

“Ruoka ja syöminen vaikuttavat ilmaston, vesistön ja maaperän lisäksi mm. matkailualaan, maabrändiin, ihmisten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, alueelliseen työllisyyteen ja koko Suomen elinvoimaisena säilymiseen – siihen on syytä suhtautua vakavissaan. On selvää, että tällä hetkellä Suomessa tulisi satsata erikoiskasvien viljelyyn, luontoon, jalostusarvon nostamiseen, tarkastella tukipolitiikkaa uudelleen sekä tehdä erityislaatuisista kasvuolosuhteista vahvuus – unohtamatta tehokasta markkinointia ja toimialarajat ylittävää yhteistyötä.”

Ossi Palonevalla on vahva esiintymiskokemus Suomi Areenasta eduskuntaan ja messulavoilta kansainvälisiin medioihin. Ossilta luonnistuvat mm. kehittämishankkeet, inspiraatiopuheenvuorot, lavaesiintymiset ja erilaiset work shopit. Tarvittaessa hän taikoo tapahtumaasi sen sisältöä tukevat tarjoilut.

Marraskuussa 2019 VILLD avaa pysyvän ravintolan Harjuun, mutta kalenterissa voi hyvinkin olla tilaa ehdottamallesi yhteistyölle.

Soita 0405097978 tai viestitä ossi@villd.fi